Wat er aan vooraf ging:

In 1995 kreeg ik van Stroom hcbk een foto opdracht. Aangezien de kassen en weilanden aan de zuidwestkant van Den Haag de komende jaren plaats zouden gaan maken voor 8000 woningen in de nieuwe tuinstad Wateringse Veld, werd mijn kijk op de toenmalige situatie gevraagd. Tijdens het fotograferen in het kassengebied maakte ik kennis met voormalig tuinder Jan van Zundert en had een aantal gesprekken met hem over het gebied.

 

 

 

 

De opdracht

In 2001 kreeg ik een kunstopdracht van de Ontwikkelings Combinatie Wateringse Veld voor het noordelijk deel van het Wateringse veld. Ik stelde een tekstenplan op voor het voetgangersgebied aan weerszijden van de 500 m lange waterloop die het Hoge Veld doorsnijdt. Aan de westkant van de singel in verdiept reliëf in beton gegoten, aan de oostkant gefreesd in houten vlonderdelen. In 2004 was de oplevering van de teksten in beton, in 2010 van de teksten in de houtvlonders.

 

 

Locatie

Het werk ligt in de Laan van Wateringse Veld, de Centrale As van het Wateringse Veld, tussen de Noordweg en het Oosteinde in de gemeente Den Haag.

 

Situatie Wateringse Veld

• 2 wandelpaden - lengte 500 m. aan weerszijden van de waterloop die het Hoge Velddoorsnijdt
• 1 pad over en langs betonelementen met daarin 19 teksten gegoten
• 1 pad over houtvlonders met daarin 17 teksten gefreesd.
Het betonpad is helemaal recht.
Het vlonderpad heeft schuine lijnen.
Er zijn bruggen die beiden paden verbinden.